ΒΙΑΝ ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΜΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΝ ΟΤΑΝ ΑΝΕΥ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΗ ΔYΝΑΤΟΝ Ή ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ
ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗΝ ΗΣYΧΙΑΝ ΔΕ ΑΓΟΝΤΑ ΕΥΧΕΣΘΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΑΥΤΩ ΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΛΕΙ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Σας φαίνεται μακρινό το 2007;  Ήταν εκείνη η χρονιά που έβαλε σε τροχιά ότι ζήσαμε και ζούμε.


Εκείνη τη χρονιά,  ο Ριβάλντο έφυγε πικραμένος από τον Ολυμπιακό και πήγε στην ΑΕΚ, για να διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία αν νικάς στο γήπεδο με τέσσερα γκολ έναν αντίπαλο που μπορεί και εξασφαλίζει, με γραφειοκρατικές αποφάσεις, το πρωτάθλημα.


Εκείνη τη χρονιά κάηκε η Πελοπόννησος και ο Θοδωρής  Ρουσόπουλος πήρε τα λεφτά από το λειψό παγκάρι - για το γέμισμα του οποίου είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές – και, παριστάνοντας τον κουβαρντά κουμπάρο, τα σκόρπισε στον αέρα, προκαλώντας το σάλο των εκλογέων και την μελαγχολική όσο και αναιμική  επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Πρωθυπουργία, με τον Αντώνη Σαμαρά επανακάμπτοντα βουλευτή Μεσσηνίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο υπερ-υπουργό της κρατικής Διοίκησης και τον Πάνο Καμένο για πρώτη φορά σε υπουργικό θώκο.


Εκείνη τη χρονιά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ξέχειλος από  ορμέμφυτη βουλιμία, ξεπρόβαλε στο περιστύλιο του Ζαππείου ζητώντας από τους πραίτορες του σοσιαλισμού να τον στέψουν νέο καίσαρα, προκαλώντας μια μακρά εσωστρέφεια  στο κόμμα του,  το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να αναπροσανατολίσει, με χαοτικές μεθόδους και τη βοήθεια κάθε λογής   ζογκλέρ, μεταξύ των οποίων και ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Εκείνη τη χρονιά η αποκαλυφθείσα  επικοινωνιακή αύρα του Αλέκου Αλαβάνου, του πήρε τα μυαλά και τον οδήγησε στην κουτουράδα να αυτό-ανακηρύξει εαυτόν σε γκουρού και τον μικρό Αλέξη Τσίπρα σε Δαλάι Λάμα της Αριστεράς.


Η χώρα χαιρόταν τον αρειμάνιο δανεισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Όταν μας χτύπησε το τσουνάμι των αγορών όλοι είχαν με κάτι άλλο να ασχοληθούν. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά ως τα χρόνια της ελληνικής Μαρμότας ή αν προτιμάτε, των «διαπραγματεύσεων».


Τώρα φαίνεται πως ο κύκλος κλείνει. Η Πειραϊκή ΠΑΕ έχει καταλάβει το Δήμο. Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο οδηγεί στην διακοπή των πρωταθλημάτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το δικό του κόμμα-κίνημα. Ο Κώστας Καραμανλής έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια σιωπής. Ο Αντώνης  Σαμαράς με το Βαγγέλη  Βενιζέλο έχουν χάσει τη συγκυβέρνησή τους.  Ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός πλέον, με συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμένο, επέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα και έχει δώσει το δικαίωμα στο  Γιάνη Βαρουφάκη να οδηγεί μια «διαπραγμάτευση»,  με την τακτική ότι να ‘ναι κι ότι  μας κάτσει.


Μήπως πιστεύετε πως οδηγούμαστε στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου;


Βέβαια κάποιοι, κουτοί ή πονηροί,  προτιμούν να παριστάνουν πως δεν τους ενδιαφέρει το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά η Εθνική Ομάδα. Αλλά όσο και αν μερικοί θέλουν να το πιστέψουν, η υπουργοποίηση του Βαρουφάκη δεν είναι σα να μπήκε στην εθνική ομάδα ο Χατζηπαναγής. Μάλλον ανακαλύπτουμε ξανά την ιδέα που είχαν πολλοί προπονητές της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας της Ελλάδος, προ της εποχής του Otto Rehhagel  (του Γερμανού που αγάπησαν οι Έλληνες), για μια γρήγορη επίθεση στην αρχή του παιχνιδιού, με ελληνική «ψυχή», πολλή τύχη και ελπίδα.


Το ερώτημα παραμένει. Με αυτό το πρωτάθλημα πώς θα πάμε σε Euro και Mundial;

Δεν υπάρχουν σχόλια: